PERFORMANCEWEERWOORD


door Veerle Verbeke op zondag 22 januari om 15u

in Campo Santo Sint-Amandsberg


Oproep tot
kunstzinnig weerwoord!

Schrijf me een brief, met de hand of getypt en werk mee aan een nieuw kunstwerk.


Beste iedereen, eind januari 2023 ga ik exposeren in de Sint-Amanduskerk op Campo Santo in Gent. Eén van de kunstwerken moet nog worden gemaakt.  Mijn doel is om een werk te maken met alle klachten, grieven en ongehoorde pijnpunten in onze maatschappij.

Vraag aan jullie:

Schrijf me een brief, met de hand of getypt. Vul deze A4 aan 1 zijde met jouw persoonlijk kafkaiaans verhaal. Stuur deze brief per post (of breng hem) naar Rodeberg 12 9030 Gent.

En dit vóór 25 december.


Hello world

Veerle Verbeke

op Campo Santo in 2023


Na de succesvolle tentoonstelling  in februari 2022 trek ik volgend jaar opnieuw naar de Sint-Amanduskapel op Campo Santo in Sint-Amandsberg.

Van 21 tot 29 januari voor een solo-expo

Op 17 en 18 februari tijdens de expo van Jan De Proost.


Het project kunstzinnig weerwoord zal worden getoond tijdens de expo in januari.


Weerwoord

in het kafkaiaanse

klachtenkabinet  


of hoe de idee van het kunstzinnig weerwoord ontstondHello world

De absurditeit van de kleine lettertjes bij het tekenen van contracten deed me in de vorige eeuw al licht ontvlammen. Waarom is een tekst die zo belangrijk is altijd in gigantische kleine letters gedrukt? En als het nog even kon gebruikten sommige bedrijven licht blauwe inkt. Totaal onleesbaar, zelfs met een vergrootglas. Gedurende mijn leven als zelfstandige liep ik wel eens vaker van het kastje naar de muur en omgekeerd. Op een gegeven moment werd ik bij problemen enkel nog gehoord in de bufferzone van het callcenter, ver weg van het desbetreffende bedrijf waar ik geen gehoor meer vond.  Mijn grieven werd zelfs niet meer ontvankelijk bevonden. Mijn klacht bereikte niet eens meer diegene die ik wou bereiken. Mijn ongenoegen kon enkel nog verdwijnen in het luchtledige. Er ontstond een absurdistisch beeld in mijn hoofd.

Stel je voor. Een ruimte met enkel een gloeilamp, een bureau, een bureaubediende in een grijs maatpak met das en een kilometers hoge gealfabetiseerde sorteerkast. Het enig wat de bureaubediende doet is jouw geschreven klacht ontvangen, registreren en sorteren in de surrealistische kilometerkast. Dag in dag uit, van 9u tot 17u, tijdens de kantoordagen.

Zo is het idee ontstaan. Een plaats waar iedereen terecht kan met z’n klacht. En elke klacht, hoe klein of absurd ook, wordt ontvangen en geklasseerd en bewaard tot in de eeuwigheid. Een ode aan Franz Kafka.

Vandaag, zoveel jaren later, merk ik dat dit probleem alleen maar is gegroeid. Het is zelfs dagelijkse kost geworden. Er zijn geen aanspreekpunten meer. Geen levende zielen waar je kan met praten of jouw probleem kunt aankaarten. De eenzaamheid wordt gestimuleerd want niemand heeft nog tijd. Post bezorgen is bandwerk geworden, de bank heeft nog amper loketbedienden, het ziekenhuis een computer om aan te melden, een dokter een tijdsslot van 15 minuten.

Herkenbaar?

Maak je eigen klachtenbrief.

Formaat op A4 (papier of elke ander materiaal)

Schrijf je tekst met de hand, met een typemachine of met computer.

Wees creatief! Speel met kleur!

Vragen? Contacteer me gerust.


Stuur je brief uiterlijk tegen 25 december naar 

Veerle Verbeke

Rodeberg 12

9030 Gent

of kom langs op zaterdagen en bezoek het kunstatelier en expo.


Van jouw werk en dit van de andere inzenders maak ik een kunstwerk dat te zien zal zijn in januari op Campo Santo.


Lees het artikel op the ArtcouchContacteer mij
of kom langs op Studio Rodeberg


Hello world